Biografie

Even voorstellen

Welkom op de site van Fotostudio Barendrecht. Mijn naam is Mariska Korver. Opgegroeid begin jaren ’70 en vanaf prille jeugd ondergedompeld in de wereld van creativiteit. Op die manier is er al snel een diepgewortelde passie voor beeldende kunst als fotografie, grafische vormgeving en teken- en schilderkunst ontstaan.

‘De magie van het creatief proces doen we met elkaar. Juist dat maakt dit beeldende vak zo mooi.’

Wanneer ik in eerste instantie binnen de internationale scheepshandel besluit te gaan werken, gooi ik na ruim tien jaar alsnog het roer. Ik verruil mijn logistieke fulltime baan als planner om voor een tijdelijke parttime functie aan het Erasmus MC als secretaresse en ik rond mijn vierjarige opleiding aan De Fotovakschool af. Hierdoor komt er eindelijk meer tijd vrij voor het opstarten van mijn eigen bedrijf.

In 2005 open ik als zelfstandig ondernemer de eerste fotostudio, welke eerst nog gelegen op een oud verlaten industrieterrein in Dordrecht dat voornamelijk gericht is op portretfotografie. Al snel breiden de specialisaties zich uit en wordt het industriële bedrijfsleven opnieuw mijn werkterrein. In 2010 open ik wederom, maar op een meer passende studiolocatie en vanzelfsprekender bedrijfsnaam, uiteindelijk de tweede studio Fotostudio Barendrecht. En in 2015 biedt zich uiteindelijk de mogelijkheid aan voor een officiële kwalificatie tot Master Photographer. Een onderscheiding, welke ik tot op de dag van vandaag met trots en dankbaarheid met mij meedraag. De magie van het creatief proces doen we tenslotte met elkaar. Juist dat maakt dit beeldende vak zo mooi.

Specialisaties

Zakelijke portret

Product,- en Bedrijfsfotografie

Architectuur

Scheepvaart,- en Industriële fotografie.

In de loop der jaren

Fotostudio Goes
2022

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Na meer dan veertig jaar ‘het magische zwarte kastje’ in de hand te hebben genomen, kan ik inmiddels met volle overtuiging zeggen dat de passie voor beeldende kunst onomkeerbaar is. Het verbindt mij met de onstuitbare creativiteit dat het leven biedt. Mens, dier en natuur alles staat op een wonderlijke wijze met elkaar in verbinding en vanuit die verwondering koester en creëer ik nog altijd elke dag.

Inmiddels is er een nieuw avontuur aangebroken. Eén welke ik met groot plezier na een waardevolle periode van sabbatical toegewijd weer voortzet. Ditmaal zowel werkend áls wonend vanuit mijn geliefde provincie Zeeland!

Start
1998 – 2010

Op mijn achtentwintigste, tegelijkertijd bij aanvang van de vakopleiding aan de Fotovakschool, start ik met het uitvoeren van familieportretten en huwelijksreportages. En vlak voor het afstuderen open ik in 2005 de roestige deuren van de eerste portretstudio in Dordrecht. Deze ligt dan nog op een oud-industrieel, doch ludieke locatie bij het voormalig Kraanbedrijf De Kil resp. Sarens Nederland BV. Na die eerste jaren van studiowerkzaamheden volgt er in 2007 een verrassende aanstelling als huisfotograaf voor één van Nederlands grootst voormalige rederijen De Flinter Groep.

Namens dit bedrijf mag ik jarenlang prachtig dynamische reportages van zeeschepen en vele tewaterlatingen vastleggen. Deze scheepvaartwereld, welke al eerder een bekend terrein vanuit de werkomgeving als logistieke planner was, wordt een tijd vol spectaculaire evenementen. Ook wordt het één grote leerschool. Zeker als het gaat om improviseren tijdens strakke schema’s en de snel veranderende weersomstandigheden op de scheepswerven. Terugkijkend naar deze fantastische ervaring – welke ik absoluut voor geen goud had willen missen – is het bovenal heel bijzondere samenwerking hen geweest.

‘With ordinary talent and extraordinary perseverance, all things are attainable.’

Sir Thomas Fowell Buxton 

Een tweede uitdaging als huisfotograaf volgt. Het is 2010 en ditmaal reis ik namens het bedrijf IMd Raadgevende Ingenieurs opnieuw kriskras door Nederland, maar nu om nauwkeurig gecalculeerde bouwwerken in hun ruwbouwfase vast te leggen. Ik kruip in bouwputten, kom tot grote hoogtes – vaak bungelend aan een bouwkraan in ‘het bakkie’ – om uiteindelijk deze enorme woon of werktorens in hun volle glorie vast te kunnen leggen. IMd Raadgevende Ingenieurs heeft de portfolio gedurende het laatste decennium zowel letterlijk als figuurlijk tot grote hoogte gebracht. Tot op de dag van vandaag ben ik hen daarvoor dan ook zeer erkentelijk voor.

Opdrachtgevers van onder andere:
IMd Raadgevende Ingenieurs – The Flinter Group – Broekman Logistics – Portbase – Buva – BMT Surveys

Fotostudio Barendrecht
2010 – 2017

Nederland bevindt zich in de kredietcrisis. Toch heeft het nauwelijks invloed op het pad wat ik op dat moment bewandel. Door de jaren heen blijk ik naast de werkzaamheden van bedrijfsfotografie voor sommige geportretteerden spontaan hun levensfotograaf te zijn geworden. Familieportretten worden individuele portretten en jong verliefden, die in het huwelijk treden, maken mij deelgenoot van hun kersverse gezinsuitbreiding waardoor ik hun leven in de loop der jaren stapsgewijs mag vastleggen.

In de meer dan tien jaar die na de eerste opening van de fotostudio volgen raakt mijn portfolio uiteindelijk steeds verder uitgebreid. Variërend van discrete uitvaartfotografie, commerciële productfotografie tot de specialisaties van karakteristieke studioportretten. Dit alles leidt uiteindelijk tot de internationale onderscheiding van officieel Qualified Master Photographer bij het MPN. De organisatie die vandaag de dag voortkomt uit een bundeling van de vooraanstaande fotografen organisaties als de DIPP en Colour Art Photo.

Impressie kwalificatie
Qualified Master Photographer – 2015